donderdag 6 september 2012

Is internet via satelliet snel?

Internet via satelliet voor afgelegen gebieden

Voor mensen die in Spanje wonen of er regelmatig verblijven is een breedband internetverbinding niet altijd eenvoudig te bekomen. Spanje is een land dat niet zo dicht bevolkt is als België of Nederland en het gevolg is ook dat in dunbevolkte of afgelegen regio's niet zomaar een internetaansluiting mogelijk is via telefoon-of kabelnetwerk.
ADSL, VDSL, kabel of WIFI is niet overal in Spanje vanzelfsprekend. In bergachtige gebieden bijvoorbeeld is de ontvangst van WIFI over grotere afstand vaak een probleem. Net als de ontvangst (cobertura) van gsm-signalen zijn er natuurlijke hindernissen die het signaal afzwakken en op die manier is er geen stabiel internetsignaal beschikbaar. De enige oplossing om dan een vaste telefoon te hebben of internet is dan via satellietontvangst. Net zoals bij een schotel voor TV wordt dan een verbinding gemaakt met de satelliet en via een decoder kan dat dan zorgen voor internettoegang.
Internet via satelliet vanaf 25 euro tot 159 euro per maand

Wat kost het internet via satelliet? 

De informatiebrochure die ik kreeg van de firma Marpemac, installateur van satellietschotels hier in de buurt, vermeldt prijzen vanaf 25 euro per maand. We hebben hier terug het bekende fenomeen "vanaf" (desde), waarmee de laagste prijs als lokker dient. Die prijs kan je hebben als je kan genieten van de subsidies van het "Plan Avanza2". Dat is een subsidieregeling voor mensen in afgelegen regio's waar geen internet ADSL mogelijk is via de "gewone" manier. Als je op de plaats waar je woont niet via telefoonlijn, kabel of gsm netwerk internet kan hebben, kom je in aanmerking voor deze subsidie. De subsidie houdt in dat je geen installatiekosten moet betalen en ook het materiaal valt onder de subsidieregeling.
De prijzen per maand lopen wel op tot een fors bedrag van 159 euro per maand voor een KMO die bijvoorbeeld 12 GB bandbreedte wil zonder download/upload limiet. Bijkomende diensten zoals Voip telefonie een onderhoudsplan, router etc. zijn extra's.
De aansluitkost (alta) bedraagt 39 euro en schotel en installatie zijn inbegrepen (indien aan de voorwaarden voor het plan Avanza2 voldaan wordt)

Snelheid internet via satelliet? 

Tot nu toe heb ik zelf nog geen computer gehad die via satelliet met internet verbonden was. Bij vrienden en kennissen die al ervaringen hiermee hadden heb ik gehoord dat het vrij traag is wat downloaden betreft. De goede "ontvangst" hangt ook af van de satelliet voetafdruk (footprint) in het gebied waar internet gewenst is. Het blijkt wel moeilijk te achterhalen met welke satelliet Quantis precies werkt. Quantis is de firma die voor dit plan de verschillende diensten via satelliet aanbiedt. Je kan via de website in het Spaans, Frans of Engels info hierover aanvragen. Hier is de link voor de Quantis site in het Engels.
Snelheid is natuurlijk een relatief begrip. Veel mensen zijn tegenwoordig wel gewoon dat ze vlot een Youtube video kunnen streamen en bestanden downloaden op korte tijd. Volgens de technische specificaties  voldoet in veel gevallen voor e-mail, Skype, Voip en af en toe eens een bestand downloaden het abonnement van 2GB wel, maar ik zou het toch eerst eens willen "zien" eer ik het abonnement aanga...


Wanneer iemand hier meer info kan geven, ervaringen delen etc. dan hoor ik het graag.

Un saludo de Guillermo